Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Έ. Μασκ: Πιο επικίνδυνο να αρχίσει Γ' Παγκόσμιος από την τεχνητή νοημοσύνη


Όπως είπε ο Έλον Μασκ, επικεφαλής των εταιρειών Tesla, Space X και Boring εξαιτίας της -και όχι του Κιμ της Βόρειας Κορέας- είναι πιθανότερο να ξεκινήσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Σε «τιτίβισμά» του στο Twitter έγραψε ότι, καθώς η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες αποκτούν ολοένα ισχυρότερες δυνατότητες στο πεδίο των υπολογιστών, «ο ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει την πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη σε εθνικό επίπεδο, πιθανόατα θα προκαλέσει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Το tweet αυτό έρχεται μετά από μια δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά επίσης με απειλές που είναι δύσκολα προβλέψιμες. Όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

Ο Μασκ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», εμφανίσθηκε λιγότερο ανήσυχος για την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, θεωρώντας ότι τυχόν πυρηνικό πλήγμα εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν θα συνιστούσε «αυτοκτονία» για τη χώρα του. Η άποψη του είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι απείρως πιο επικίνδυνη» από τη χώρα του Κιμ.

«Ο ναζισμός δεν μπορεί να εξισωθεί με τίποτα!»

«Όλα τα ολοκληρωτικά συστήματα έχουν κάποια κοινά σημεία, αλλά ο ναζισμός δεν μπορεί ούτε να ταυτιστεί, ούτε να συγκριθεί, ούτε να εξισωθεί με κανένα άλλο ολοκληρωτικό σύστημα. Δεν μπορεί να
Κρυσταλία Πατούλη
εξισωθεί με τίποτα!». Ο ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λυών και είναι ιατρικός υπεύθυνος του Οίκου Εφήβων της Λυών, μιλά στην δημοσιογράφο και σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη για το Tvxs, με αφορμή το «αποτυφλωτικό», όπως το ονομάζει, συνέδριο της Εσθονίας και τις προσπάθειες εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού.

Στην ανάλυσή του ξεκαθαρίζει: «Οι δικτατορίες μοιάζουν, παντού, γιατί κυνηγούν τους αντιπάλους τους, και καταργούν την ελευθερία. Έχουν ένα καταδιωκτικό σύνδρομο όλες οι δικτατορίες. Αλλά ο ναζισμός δεν ήταν, απλά, μια δικτατορία. Δεν ήταν καν μόνο δικτατορία. Ήταν ένα σύστημα μαζικής καταστροφής. Ένα μοναδικό σύστημα μαζικής καταστροφής τής - και κάθε - ανθρώπινης διάστασης!».

Κρ.Π: Με αφορμή το συνέδριο της Εσθονίας υπήρξε προσπάθεια να εξισωθεί ο κομμουνισμός με τον ναζισμό.

Κ. Ν.: Κατ’ αρχάς, αυτή η τάση εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά κάτι που έχει ξανασυμβεί. Απλά, αυτή τη φορά έγινε οργανωμένα από ένα κράτος που μπήκε τώρα μπήσε στο ΝΑΤΟ και νιώθει μια ασφάλεια, και που όντως υπέστη τα δεινά του σταλινικής μπότας. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εξίσωση είναι μια πολιτική πράξη, συνήθως από δεξιούς πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να εξομοιώσουν τα «δύο άκρα», όπως λένε, υποστηρίζοντας, βέβαια, μ' αυτόν τον τρόπο τις δικές τους θέσεις.