Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν ΜΜΕ και κόμματα εξευτελίζονται αυτοβούλως και με προθυμία

 
Του Γιώργου Λακόπουλου
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Τάσος Παππάς άρχισε ως εξής το άρθρο του για τον θόρυβο των ημερών που προκάλεσε με τον κυνισμό της η εταιρία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.
«Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Eldorado, ακούγοντας τις δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων αρχηγών της Κεντροαριστεράς και βλέποντας πώς καλύπτουν το θέμα κάποια μέσα ενημέρωσης έχω την εντύπωση ότι διαβάζω ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της εταιρείας»

Και παρακάτω: «Είναι τα ίδια κόμματα που δεν βρήκαν ούτε μία μέρα για να συναντηθούν..
με τους κατοίκους της περιοχής που διαφωνούν με τη δράση της εταιρείας.
Είναι τα ίδια μέσα ενημέρωσης που δεν έδωσαν ούτε λεπτό σε όσους έχουν άλλη γνώμη για τη συγκεκριμένη επένδυση».
Θα μπορούσε κανείς να σταματήσει εδώ- τα λέει όλα.
Αυτό που παρακολουθήσαμε αυτές τις ημέρες είναι θλιβερό. Ο πλήρης εξευτελισμός του τριγώνου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι σε σύμπνοια με εφημερίδες, κανάλια και συνοδοιπόρους τους αναλυτές. Σε μια διαμάχη της εταιρίας Eldorado με την ελληνική πολιτεία έσπευσαν με απίστευτη προθυμία όχι απλώς να πάρουν το μέρος της εταιρίας, αλλά να λειτουργήσουν και ως Γραφείο Τύπου της, όπως επισημαίνει ο Τάσος.

Ο προγραμματισμένος θάνατος των προϊόντων


Μαριάνθη Πελεβάνη
Στον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης Livemore στην Καλιφόρνια, βρίσκεται μια κοινή λάμπα που καίει αδιάκοπα από το 1901. Το 2001 μάλιστα, οι κάτοικοι της πόλης διοργάνωσαν ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσουν το «αιώνιο» φως της.

Πρόκειται για έναν κοινό λαμπτήρα των 5 watt, από φυσητό γυαλί, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1890 από την Shelby Electric Company και αποδεικνύει περίτρανα, πως η αρχική σύλληψη των απανταχού εφευρετών, ήταν πάντοτε η δημιουργία των αγαθών που θα κρατούσαν για μια ζωή.

Γιατί όμως αυτή η λάμπα δεν παράχθηκε ποτέ μαζικά;

Η ιστορία

Το καρτέλ των εταιρειών παραγωγής λαμπτήρων, θορυβημένο από την παρουσία της ενοχλητικής λάμπας, σε συνάντηση του στη Γενεύη το 1924 αποφάσισε ότι ο λαμπτήρας αυτός ήταν ένα επιστημονικό ατύχημα και γι’ αυτό καθόρισε και επέβαλλε στις εταιρείες παραγωγής λαμπτήρων ότι η μέση διάρκεια τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1.000 ώρες.

Συγκεκριμένα συστάθηκε ένα παγκόσμιο καρτέλ με το όνομα Pheobus από ευυπόληπτους επιχειρηματίες. Το σχέδιο τους ήταν να αναλάβουν τον έλεγχο της παραγωγής λαμπτήρων και ο καθένας τους θα έπαιρνε από ένα κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς. Ανάμεσα στα μέλη του καρτέλ, καταγεγραμμένα στα πρακτικά που ανακαλύφθηκαν 80 χρόνια μετά, φιγουράρουν τα ονόματα των Philips (Ολλανδία), Osram (Γερμανία), General Electric (ΗΠΑ) και Compagnie des lampes (Γαλλία).