Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Η Βόρεια Κορέα ως ιδανική «παγίδα του Θουκυδίδη»


Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πριν από μία περίπου εβδομάδα την έκτη της πυρηνική δοκιμή και ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Κατά δήλωσή της μπορεί να προσαρμοστεί τοποθετούμενη σαν κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Πληροφοριακά τον περασμένο Ιούλιο, προχώρησε με επιτυχία σε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τέτοιων ικανοτήτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ας δούμε συνοπτικά πως εξελίχτηκαν τα πράγματα και γιατί η Βόρεια Κορέα στράφηκε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πυρηνικού προγράμματος .

Η Κορέα είχε καταληφθεί από την Ιαπωνία από το 1895 μέχρι το 1945. Η ιαπωνική κατοχή υπήρξε εξαιρετικά βάρβαρη και περιελάμβανε καταναγκαστική εργασία για 2.600.000 εργάτες και υποχρεωτική πορνεία για έναν σοβαρό αριθμό Κορεατισσών για την (εξυπηρέτηση) των ιαπωνικών στρατευμάτων κατοχής.

Λίγο πριν την πτώση της Ιαπωνίας, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κορέα μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Ιαπωνίας από την Ρωσία στις 6 Αυγούστου 1945. Αντίστοιχα φυσικά και οι Αμερικάνοι είχαν επίσης εξουσία στα εδάφη της συνθηκολογημένης Ιαπωνίας.

Αμερική και Ρωσία συμφώνησαν πρόχειρα ότι η επιρροή τους διαχωρίζεται απ' την γραμμή του 38ου γεωγραφικού παράλληλου.