Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου την ήττα να μην ονειρεύομαι»

Σήμερα ξεκινάει η δίκη του «τρομοκράτη με τα ράστα και το σαμπουάν»

Σήμερα ξεκινάει η δίκη του «τρομοκράτη με τα ράστα και το σαμπουάν». Θα μπορούσε να χαμογελάσει κανείς με τη σκωπτική περιγραφή και να βάλει τα γέλια διαβάζοντας το αδιανόητο και αστήριχτο κατηγορητήριο, αν ο Μάριος Ζέρβας δεν είχε περάσει πάνω από 40 μέρες προφυλακισμένος, αν δεν έμενε επτά χρόνια εγκλωβισμένος μέχρι να φτάσει η στιγμή της δίκης του κι αν δεν αντιμετώπιζε τρία κακουργήματα.

Τι τερατώδες έκανε αυτός ο χαμογελαστός, προσηνής κι εξαιρετικά ευγενής νεαρός που μαθαίνει μωρά να κολυμπούν; Με τα ράστα μαλλιά του, το σακίδιο που χρησιμοποιεί στη δουλειά του και το κορίτσι του συμμετείχε στην πορεία της 11ης Μαρτίου του 2010, δίπλα στα μπλοκ των εργατικών σωματείων.

Αυτό ήταν αρκετό ώστε ο 27χρονος τότε Μάριος Ζ. -όπως έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα που πλημμύρισε τις επόμενες μέρες με πανό, αφίσες, τρικάκια, συνθήματα στους τοίχους που ζητούσαν την απελευθέρωσή του- να βρεθεί στη χώρα του Κάφκα. Το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο εκείνη την εποχή: ενώ τίποτα δεν συμβαίνει που να δικαιολογεί τη σύλληψη, ο αστυνομικός ορμάει επάνω στον Μάριο και τον πιάνει από τα μαλλιά. Μέσα σε δευτερόλεπτα και χωρίς να καταλαβαίνει γιατί, ο Μάριος Ζ. βρίσκεται ακινητοποιημένος από έναν πάνοπλο ΜΑΤατζή.