Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Υεμένη, ώρα μηδέν



 AP Photo/Hani Mohammed, File

Κάτω από την ασφυκτική πίεση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ, ο υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός που (με τις «πλάτες» Αμερικανών και Ευρωπαίων) εξακολουθεί τον βρόμικο πόλεμο κατά του λαού της Υεμένης επέτρεψε χτες την προσγείωση τριών αεροσκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πρωτεύουσα Σαναά, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Συντάκτης:
Γιώργος Τσιάρας

Ως γνωστόν, ο αραβικός συνασπισμός έχει προχωρήσει από τις 6 Νοεμβρίου στο «σφράγισμα» όλων των λιμανιών και αεροδρομίων της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι, με το επιχείρημα ότι προσπαθεί να σταματήσει την είσοδο στη χώρα όπλων από το Ιράν, ενώ προχώρησε και σε πυραυλική επίθεση κατά του αεροδρομίου της Σαναά, καταστρέφοντας κάποια από τα ηλεκτρονικά συστήματα αεροπλοΐας του.
Οι βόμβες, οι πύραυλοι και οι οβ
AP Photo/Hani Mohammed, Fileίδες δεν αρκούν κι έτσι οι χώρες του Περσικού που πρωταγωνιστούν στην τραγωδία της Υεμένης επιστρατεύουν ανοιχτά το συλλογικό όπλο της πείνας και των επιδημιών για να γονατίσουν τους σιίτες αντάρτες και το μεγάλο κομμάτι του λαού της Υεμένης που τους στηρίζει στη διαμάχη τους με τους ξένους εισβολείς...
Σταγόνα στον ωκεανό

45.000 Καταλανοί στις Βρυξέλλες: Μια ιστορική διαδήλωση που τα ΜΜΕ ούτε είδαν ούτε άκουσαν!…

του Γιώργου Μητραλια
 
“Για μιαν ακόμα φορά, η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ για την Καταλονία δεν σημαίνει και ότι δεν σημειώνεται εκεί τίποτα άξιο να μνημονευθεί. Συμβαίνει μάλιστα το διαμετρικά αντίθετο”. Όχι, ο πιστός αναγνώστης των άρθρων μας δεν κάνει λάθος: Αυτές είναι όντως οι πρώτες αράδες του προηγούμενου κειμένου μας, (1) αλλά -αλίμονο- ταιριάζουν απόλυτα και στο σημερινό. Και καθώς φαίνεται, θα ταιριάζουν και στο επόμενο, στο μεθεπόμενο και σε όλα τα κατοπινά για το “καταλανικό ζήτημα”. Γιατί; Μα, επειδή η σιωπή των ΜΜΕ όχι μόνο είναι πιο εκκωφαντική από ποτέ, αλλά και είναι πια γενική, μεθοδευμένη, κεντρικά οργανωμένη και αρκούντως προκλητική για να στέλνει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται το εξής μήνυμα: “Καθείστε φρόνιμα αν δεν θέλετε να πάθετε αυτά που κάνουμε τώρα στους Καταλανούς”!

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μας δίνει η “εκκωφαντική σιωπή” της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών και ελληνικών ΜΜΕ για ένα τεράστιο και εντυπωσιακό γεγονός χωρίς ιστορικό προηγούμενο που συνέβη την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 στη καρδιά της “πρωτεύουσας” της (Ενωμένης) Ευρώπης, στις Βρυξέλλες: Την διαδήλωση 45.000 Καταλανών υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους και ενάντια στην άγρια καταστολή που υφίστανται από μέρους του καθεστώτος της Μαδρίτης.