Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η Κούβα εξάγει φάρμακα σε δεκάδες χώρες. Η Αμερική θα ήθελε πολύ να είναι μία από αυτές

Η Κούβα εξάγει τώρα εμβόλια, διαγνωστικά κιτ και φάρμακα που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας - το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στο νησί - σε 51 χώρες. Αλλά εκτός από μια μικρή αποστολή για μια κλινική δοκιμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μια από αυτές.

Οι επιστήμονες σε αυτό το εκτεταμένο ερευνητικό κέντρο στο τμήμα Cubanacan της Αβάνας θα ήθελαν να το αλλάξουν. Θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια φυσική αγορά στην οποία οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου χάνουν τις θεραπείες που αναπτύσσονται στο πρωτοποριακό κέντρο που είναι γνωστό από το ισπανικό ακρωνύμιό του ως CIGB.

Για την Κούβα, η εξίσωση είναι απλή: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο κοντά, αλλά έχουν έναν τεράστιο αριθμό ασθενών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ναρκωτικά και τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με όλες τις πιθανότητες στο κύριο ερευνητικό κέντρο του νησιού - και την εξαγωγή αυτών των προϊόντων στις αγορές των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα.

"Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω γιατί οι χώρες μας δεν εκμεταλλεύονται μια τέτοια καλή ευκαιρία να συνεργαστούν", δήλωσε ο Manuel Rafael Raices Perez-Castaneda, βιολόγος και διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων στο κέντρο. "Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. Γιατί να μην επικεντρωθούμε στα προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μαζί και όχι στις διαφορές; "

Οι κουβανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν θεραπείες που δίνουν προοπτικές σε όλο τον κόσμο - και παρά το εμπάργκο και την ψύχρα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, ενδιαφέρεται πολύ η αγορά των ΗΠΑ. Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου που αναπτύχθηκε στην Κούβα για τον καρκίνο του πνεύμονα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Roswell Park Cancer Institute στο Buffalo στη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που 99 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα βιοτεχνολογικά προϊόντα της Κούβας είχαν εγκριθεί από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, κανένα κουβανέζικο φάρμακο δεν καταχωρείται επί του παρόντος στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ή πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύπλοκη και δαπανηρή, οπότε η Κούβα επέλεξε να εισέλθει σε άλλες αγορές στις οποίες είναι ευκολότερο να αποκτήσει πρόσβαση. Παρά την επιθυμία της Κούβας να πάρει τα φάρμακά της η αγορά των ΗΠΑ, η χώρα αντιμετωπίζει εγχώριες φαρμακευτικές ελλείψεις για μήνες και χρειάζεται επενδύσεις για να αυξήσει τη φαρμακευτική της βιομηχανία.

Οι Κουβανοί λένε ότι συχνά σηκώνονται πριν την αυγή και στέκονται στη γραμμή προσπαθώντας να πληρώσουν συνταγές ή να καταφύγουν στη μαύρη αγορά. Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Boema της Κούβας κατηγόρησε τις ελλείψεις από την έλλειψη χρηματοδότησης για την παραγωγή, την έλλειψη πρώτων υλών, την «αδιαφορία» στην αλυσίδα εφοδιασμού και την έλλειψη ελέγχων σε επίπεδο φαρμακείου.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται στο CIGB. Ένα εμβόλιο για θεραπείες ηπατίτιδας Β (Hebernasvac) και κουβανικές θεραπείες για έλκος διαβητικού ποδιού και καρκίνο του δέρματος συγκαταλέγονται στις ιατρικές καινοτομίες της Κούβας που λένε οι ερευνητές ότι έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό στην αγορά των ΗΠΑ. Πριν όμως να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, πρέπει να υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ και να έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι Κουβανοί επιστήμονες λένε ότι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα προϊόντα τους είναι το Heberprot-P, το οποίο είναι ενέσιμο και χορηγείται ως θεραπεία για έλκη διαβητικού ποδιού. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί - περίπου 9,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ - είναι διαβητικοί και οι Κουβανοί ερευνητές λένε ότι οι Αμερικανοί χρειάζονται το Heberprot-P για να αποτρέψουν μία από τις πιο καταστροφικές επιπλοκές του διαβήτη: τα βαθιά έλκη που μπορούν να διεισδύσουν στα οστά και να οδηγήσουν σε γάγγραινα.

Ένας στους τέσσερις διαβητικούς των Η.Π.Α. θα εμφανίσει έλκη ποδιών σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Ο διαβήτης προκαλεί συχνά νευρική βλάβη (νευροπάθεια) και επειδή οι διαβητικοί ασθενείς συχνά χάνουν την αίσθηση στα πόδια και στις πατούσες τους, μπορεί να μην παρατηρήσουν μια κυψέλη ή μια πληγή μέχρι να μολυνθεί και να αντιμετωπιστεί δύσκολα. Οι εξελκώσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσηλείας για διαβητικούς ασθενείς και συχνά αποτελούν μονόδρομο για ακρωτηριασμό.

Κάθε χρόνο περίπου 108.000 Αμερικανοί φτάνουν στο σημείο αυτό και έχουν ακρωτηριασμούς λόγω διαβητικών επιπλοκών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

"Η χρήση του Heberprot-P θα μπορούσε να αποτρέψει έναν τεράστιο αριθμό ακρωτηριασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Merardo Pujol Ferrer, διευθυντής ανάπτυξης της Heber Biotec, εταιρεία εμπορίας των προϊόντων του CIGB. Το Heberprot-P έχει λάβει έγκριση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε τουλάχιστον 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Heberprot-P, το οποίο περιέχει ανασυνδυασμένο ανθρώπινο επισκληρίδιο παράγοντα ανάπτυξης (EGF), εγχέεται βαθιά μέσα στο τραύμα και ουσιαστικά δημιουργεί ένα μη διαβητικό μικροπεριβάλλον στο πόδι που βοηθά στην επούλωση. Οι κλινικές μελέτες της Κούβας έχουν διαπιστώσει ότι επιταχύνει την επούλωση χωρίς σοβαρές παρενέργειες και μειώνει τις πιθανότητες ακρωτηριασμού.

Μια μελέτη με 61 τυχαία επιλεγμένους διαβητικούς ασθενείς από τους γιατρούς στο κέντρο περισυλλογής διαβήτη στο United Christian Hospital στο Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι η χρήση ανθρώπινου EGF σε συνδυασμό με την καλή φροντίδα των ποδιών "ενισχύει σημαντικά την επούλωση πληγών με έλκος διαβήτη και μειώνει τον χρόνο επούλωσης". Στην Τουρκία, την Ελλάδα και το Βιετνάμ είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 50.000 Κούβοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το προϊόν συνολικά και σχεδόν 250.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Ο επιχειρηματίας Richard Branson, ιδρυτής της Virgin Group, συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του φαρμάκου Heberprot-P.

"Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί χάνουν τις ζωές τους επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην επιστημονική εξέλιξη της Κούβας, ενώ οι Κουβανοί χάνουν ευκαιρίες για περαιτέρω προόδους μέσω της συνεργασίας με τις Η.Π.Α.", γράφει ο Μπράνσον σε δημοσίευσή του τον Νοέμβριο στο blog του. "Βάζοντας την υγεία και την επιστήμη πάνω από την πολιτική, θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές".

Με την πάροδο των ετών, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών χορήγησε μερικές άδειες για εισαγωγή του φαρμάκου Heberprot-P για κλινικές δοκιμές, αλλά δεν είναι σαφές εάν διεξήχθησαν πράγματι έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2013, ο πρώην Δημοκρατικός της Νότιας Φλόριντα Τζο Γκαρσία υποστήριξε τις προσπάθειες να φέρει το Heberprot-P στις ΗΠΑ για δοκιμές. Είπε εκείνη την εποχή: "Αυτό μπορεί να σώζει ζωές. Πρόκειται για φάρμακο. Δεν πρόκειται να είμαι ο τύπος που αποφασίζει ότι οι άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας του εμπάργκο."

Η Κούβα πραγματοποίησε το πρώτο διεθνές συνέδριο για τον έλεγχο του διαβήτη και των επιπλοκών της το 2010. Παρακολούθησαν έξι ιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά το τελευταίο συνέδριο το 2016, υπήρχαν 51 γιατροί από τις ΗΠΑ. 

"Προφανώς είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα (με τη διοίκηση του Trump)".

Ο John Kavulich, πρόεδρος του Εμπορικού και Οικονομικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κούβας, δήλωσε ότι η έλλειψη πρόσβασης στην αγορά είναι τουλάχιστον εν μέρει υπαιτιότητα της Κούβας. "Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για τις εξαγωγές τους. Είχαν δύο χρόνια με τη διοίκηση του Ομπάμα και η κουβανική κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα όταν θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι να συμβεί. "

Ο κ. Kavulich δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα μπορούσε επίσης να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Κούβα. 

Παρά το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ, υπάρχει κάποιο εμπόριο φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά δεν είναι εύκολο.

Αν και οι πληρωμές με προκαταβολή δεν απαιτούνται πλέον για τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν προϋποθέσεις όπως η επιτόπια επαλήθευση και η πιστοποίηση ότι οι εξαγωγές θα χρησιμοποιηθούν μόνο προς όφελος του κουβανέζικου λαού. Το δίκαιο των ΗΠΑ απαιτεί επίσης εύλογη προσδοκία ότι οποιαδήποτε εξαγωγή από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθεί για βασανιστήρια ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ διαμαρτυρήθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο η Medicuba, εισαγωγέας και εξαγωγέας ιατρικών προμηθειών της Κούβας, ζήτησε να αγοράσει προμήθειες από 18 αμερικανικές εταιρείες που αρνήθηκαν ή ποτέ δεν απάντησαν.

"Για να πάμε στο επόμενο επίπεδο, η Κούβα πρέπει να συνδεθεί με παγκόσμιες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες", δήλωσε ο Richard Feinberg, καθηγητής διεθνούς οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο.

Εκτός από το Heberprot-P, οι επιστήμονες της CIGB θα ήθελαν επίσης να δουν αυτές τις καινοτομίες της Κούβας στην αγορά των ΗΠΑ: μια θεραπεία για καρκίνο του δέρματος χωρίς μελανώμα (CIGB-128) που περιέχει ιντερφερόνες άλφα και γάμμα και χορηγείται τρεις φορές την εβδομάδα, ένα εμβόλιο ηπατίτιδας Β που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κούβα και έχει μειώσει τις ετήσιες περιπτώσεις της νόσου μόνο σε περίπου δύο ντουζίνες. και το Proctokinasa, μια θεραπεία για αιμορροΐδες.

Το CIGB-128 χρησιμοποιείται τώρα σε κουβανικές πολυκλινικές που περιθάλπτουν πολλούς αγρότες που περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. "Στο 60% των περιπτώσεων οι αλλοιώσεις εξαφανίζονται", δήλωσε ο Raices. "Ξέρετε ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια πολύ θετική σχέση μεταξύ της Κούβας και της Φλώριδας για αυτές τις θεραπείες".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου