Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Σουδάν: 19χρονη καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί σκότωσε τον σύζυγο και βιαστή της

Την έντονη αντίδρασή της για το γεγονός ότι δικαστήριο του Σουδάν επέβαλε τη θανατική ποινή σε έφηβη που κατηγορείται ότι σκότωσε, αμυνόμενη, τον σύζυγο και βιαστή της εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Νούρα Χουσέιν Χάμαντ, 19 χρονών, είναι «θύμα» και «η ποινή η οποία της επιβλήθηκε είναι ανυπόφορα απάνθρωπη», δήλωσε ο Σέιφ Μαγκάνγκο, υποδιευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. «Η ποινή του θανάτου είναι η πιο σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία. Η επιβολή της σε ένα θύμα βιασμού δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να υπογραμμίζει το ότι οι σουδανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τη βία την οποία υπέστη» η νέα, πρόσθεσε ο Μαγκάνγκο.

Η Νούρα Χουσέιν καταδικάστηκε σε θάνατο διότι σκότωσε τον Αμπντουλραχμάν Χαμάντ, τον άνδρα τον οποίο την υποχρέωσε να παντρευτεί ο πατέρας της όταν έκλεισε τα 16 της χρόνια. Ο νόμος στο Σουδάν επιτρέπει να παντρεύονται παιδιά από την ηλικία των 10 ετών και πάνω. «Οι σουδανικές αρχές θα όφειλαν να ακυρώσουν αυτήν τη χονδροειδώς άδικη καταδίκη και να εγγυηθούν το δικαίωμα της Νούρα σε μια δίκαιη (επαναληπτική) δίκη, η οποία θα πάρει υπόψη τα ελαφρυντικά» στοιχεία όσον αφορά τις περιστάσεις της ανθρωποκτονίας, έκρινε η ΜΚΟ.

Τον Απρίλιο του 2017, η νεαρή αναγκάστηκε, αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο γυμνάσιο, να μετακομίσει στο σπίτι του συζύγου της. Όταν η Νούρα Χουσέιν αρνήθηκε να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα, ο άνδρας κάλεσε δύο αδελφούς του κι έναν εξάδελφό του για να τον βοηθήσουν να τη βιάσει, ανέφερε η Αμνηστία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «τη 2α Μαΐου 2017, οι τρεις άνδρες κράταγαν τη Νούρα Χουσέιν ενώ ο Αμπντουλραχμάν τη βίαζε. Την επομένη, προσπάθησε εκ νέου να τη βιάσει, αλλά μπόρεσε να ξεφύγει στην κουζίνα, όπου άρπαξε ένα μαχαίρι. Στην αψιμαχία που ακολούθησε, ο Αμπντουλραχμάν υπέκυψε στις μαχαιριές» που του κατάφερε.

Η Νούρα Χουσέιν πήγε κατόπιν στο σπίτι της οικογένειάς της κι ο πατέρας της την παρέδωσε στην αστυνομία. Στη δίκη της, τον Ιούλιο του 2017, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη της κατηγορίας για «ανθρωποκτονία από πρόθεση», εφαρμόζοντας έναν παλιό νόμο στο Σουδάν που δεν αναγνωρίζει τον βιασμό εντός γάμου.

Η Νούρα Χουσέιν Χάμαντ, το όνειρο της οποίας ήταν να γίνει δασκάλα, είναι έγκλειστη σε φυλακή γυναικών από τον Μάιο του 2017.

http://tvxs.gr/news/kosmos/soydan-19xroni-katadikastike-se-thanato-giati-skotose-ton-syzygo-kai-biasti-tis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου