Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το βρώμικο μυστικό στις όχθες του Έβρου


Ένα μεγάλο μυστικό του ελληνικού κράτους, κρύβουν οι όχθες του ποταμού Έβρου. Ντόπιοι, μετανάστες, αλλά και δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένας παρακρατικός μηχανισμός, που απαγάγει, ξυλοκοπεί και επαναπροωθεί ανθρώπους, που έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα, στη γειτονική Τουρκία.

Πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα αστυνομικών και πιθανά στρατιωτικών που δρουν υπό την ανοχή –αν όχι υπό τις εντολές- του κράτους, δίχως να ανησυχούν για τις καταγγελίες που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και για τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και δικηγόρων που διηγούνται πάνω-κάτω την ίδια ιστορία. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταδικάσει στο παρελθόν τέτοιες πρακτικές και οι αρχές έχουν διαψεύσει διάφορες καταγγελίες οργανώσεων. Όμως μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στο φως το Tvxs.gr θα πρέπει να υπάρξει πλέον μια επίσημη τοποθέτηση - απάντηση, χωρίς υπεκφυγές και ατέρμονες εσωτερικές έρευνες. 


Ομάδες μεταναστών περνούν το ποτάμι συνήθως τις βραδινές ώρες και έρχονται σε επαφή αυτοβούλως με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να καταγραφούν και να καταθέσουν αιτήσεις για άσυλο. Σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί και κουκουλοφόροι άνδρες με στολές παραλλαγής, ξυλοκοπούν τους μετανάστες, κλέβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους πετούν πίσω στα φουσκωμένα νερά του ποταμού, προκειμένου να βγουν στην απέναντι τουρκική όχθη.

Το επικίνδυνο άλμα Μητσοτάκη στην «βαθιά δεξιά»

H θέση της «μη λύσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό υπαγορεύθηκε από τρεις προφανείς λόγους: Την – από αρχής της θητείας του – ομηρίας του στον σκληρό άξονα Σαμαρά, την απροθυμία του Κώστα Καραμανλή να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί την, δική του, γραμμή του Βουκουρεστίου, και τον φόβο δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν κοινή αναφορά στο δομικό πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ – την ελλειμματική ηγεσία του και την αδυναμία του να ελέγξει την παράταξή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη χάρις στην συμμαχία του και την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του ομάδας ελέγχεται από τον υπερσυντηρητικό πρώην πρωθυπουργό, και εν είδει «γραμματίου» αυτής της συμμαχίας έχρισε «νούμερο 2» της παράταξης τον, προερχόμενο από το υπερδεξιό και εθνικοπατριωτικό ΛΑ.ΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του με το καραμανλικό μπλοκ κινούνται εξ αρχής στα όρια ανάμεσα στην ανυπαρξία και την απόλυτη καχυποψία, η φιλελεύθερη ατζέντα την οποία έκανε σημαία της εκλογής του παραμένει κενό γράμμα, και οι προσωπικές του επιτελικές επιλογές απέφεραν τη μία στρατηγική αστοχία μετά την άλλη – από το διετές πλέον αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» έως το διαρκές ποντάρισμα στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.