Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας συνελήφθη στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Άγκυρας


Το κύριο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD (που έχει ως ένοπλη πτέρυγα την πολιτοφυλακή YPG) ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη το Σάββατο 24 Φλεβάρη στην Πράγα κατ' εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση. 
Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα Σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.
Στη δήλωσή του, το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του ... χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».
Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.
Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.
Η Τουρκία έχει εκδώσει από το Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα το Φλεβάρη του 2016, στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως άρχισε τις προσπάθειες για την έκδοση του Μούσλιμ στην Άγκυρα και πως είχε ζητήσει από τις τσεχικές αρχές να τον συλλάβουν.
«Αφού διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο βρισκόταν στην Τσεχική Δημοκρατία, έγιναν οι απαραίτητες επαφές και ζητήθηκε να συλληφθεί και να εκδοθεί στη χώρα μας», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Η ιστορία του «Ντιρλαντά» του πιο διάσημου ελληνικού τραγουδιού σε όλο τον κόσμο


«Ώ Ντιρλαντά, ντιρλανταντά,
ω ντιρλαντά βρε και βραδιάζει,
βρε κι η κουβέρτα αναστενάζει
Βρε και ο μάγειρας φωνάζει, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά,
Βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι
και πως θα πάρουμε την Πόλη.
Από την πόλη την καλή,
ήρθε μια σκούνα με πανί
Ώ ντιρλαντά, ντιρλανταντά,
αχ η Μαρία του Μηνά, Επάνω στ΄ άσπρο της ποδάρι,
θα πάω να δέσω παλαμάρι…

Το «Ντιρλαντά», με ρυθμό που σε ξεσηκώνει και χωρίς μουσικό τέλος, την δεκαετία του ‘70 ήταν το πιο διάσημο ελληνικό τραγούδι στον κόσμο, έπαιζε ακόμα και στην Ιαπωνία, διαδεδομένο από τους Έλληνες ναυτικούς που έφταναν στα λιμάνια της χώρας και από την διασκευή που είχε κάνει η Δαλιδά, η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια, και το έκανε παγκόσμια επιτυχία.

Το τραγούδι έγραψε τη δεκαετία του ΄60 ο Καλύμνιος καπετάνιος ενός τσούρμου σφουγγαράδων, ο Παντελής Γκινής, που έγινε γνωστός ως Ντιρλαντάς. Ο ρυθμός του λέγεται ότι προέρχεται από τους λαούς της Βόρειας Αφρικής, αφού πηγαινοερχόταν για σφουγγάρια από τη Μπαρμπαριά.
Πώς γράφτηκε το τραγούδι