Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Η μεγάλη αποδόμηση της φυλετικής διάκρισης

Για χιλιάδες χρόνια, ολόκληρη η ανθρωπότητα
γαλουχήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιστεύει στο φυλετικό διαχωρισμό. Η έννοια της φυλής και η επιστημονικοποίησή της, χρησιμοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγούσε στην άνοδο της ρατσιστικής ρητορείας και των διακρίσεων. Σήμερα, έρευνες της επιστημονικής κοινότητας αποδεικνύουν ότι η έννοια της φυλής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μεγάλη παρανόηση και πως όλοι οι άνθρωποι καταγόμαστε από τους ίδιους, Αφρικανούς προγόνους. Πως ξεκίνησε όμως η έννοια και ο διαχωρισμός των φυλών;
Ναταλία Πετρίτη

Ο Σάμιουελ Μόρτον και οι θεωρίες του για τις ανθρώπινες φυλές

Κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της Αμερικής ήταν ο γιατρός Σάμιουελ Μόρτον. Ο Μόρτον ζούσε στη Φιλαδέλφεια και συνέλεγε ανθρώπινα κρανία για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Ο γιατρός συνήθιζε να γεμίζει τα κρανία διαφορετικών ανθρώπων με μόλυβδο, διαμορφώνοντας ένα καλούπι που θα έδιχνε το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Ο Μόρτον πίστευε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να χωριστούν σε πέντε διαφορετικές φυλές και πως αυτές αντιπροσώπευαν ξεχωριστές πράξεις δημιουργίας. Οι φυλές είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ο οποίος αντιστοιχούσε στη θέση τους σε μια ιεραρχία. Η «κρανιομετρία» του Μόρτον έδειξε, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ίδιος, ότι οι λευκοί, ή «Καυκάσιοι», ήταν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι από όλες τις φυλές. Οι Ανατολικοί Ασιάτες (ο Μόρτον χρησιμοποίησε τον όρο «Μογγόλοι») από την άλλη, αν και «έξυπνοι», βρίσκονταν ένα βήμα πίσω. Ακολουθούσαν οι Νοτιοανατολικοί Ασιάτες και οι Ιθαγενείς Αμερικανοί. Οι μαύροι, ή «Αιθίοπες», βρίσκονταν στο κατώτατο σημείο της ιεραρχίας.