Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τα παιδιά μάγοι


Ένας δίχρονος περιπλανιόταν για οκτώ μήνες γυμνός και νηστικός στους δρόμους της Νιγηρίας. Οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι γιατί τον θεωρούν μάγο. Μια ακτιβίστρια από τη Δανία του έσωσε τη ζωή. Το γεγονός έγινε το 2016 και ένεκα της ακτιβίστριας, Άννα Ρίγκεν Λόβεν που ζει μόνιμα στη Νιγηρία, έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Στο αγοράκι δόθηκε το όνομα Χόουπ που σημαίνει ελπίδα. Ο Χόοουπ περιπλανιόταν γυμνός, άπλυτος και πεινασμένος επί οκτώ μήνες χωρίς να τον βοηθάει κανείς μέχρι που βρέθηκε στο διάβα του η Λόβεν.


Στη Νιγηρία και κυρίως στην επαρχία, χιλιάδες μικρά παιδιά εκδιώκονται από το σπίτι τους επειδή οι γονείς τους θεωρούν ότι είναι μάγοι και μάγισσες πολλά εκ των οποίων βασανίζονται από τους ίδιους τους γονείς τους, μέχρι θανάτου, προκειμένου να «εξορκιστεί» το κακό.

Κατηγορούμενα για μαγεία, υφίστανται ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και σκληρά βασανιστήρια, σύμφωνα με καταγγελία βρετανικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η μαγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αφρικανικών κοινωνιών, είναι ριζωμένη στην κουλτούρα τους αλλά και συνυφασμένη με την εξουσία, αφού συμβάλει στη διαιώνισή της. Η ύπαρξη των παιδιών μάγων όμως είναι ένα φαινόμενο αρκετά πρόσφατο.